Mikä ihmeen aivotyömuotoilu?

12.08.2020

Suuri osa työstä mitä tänä päivänä tehdään ei ole hyväksi meidän aivoille. Tehtävät itsessään ei ole huonoja, päinvastoin aivot rakastavat ongelmanratkaisua, ideointia ja tiimityöyä. Ongelmaksi muodostuu herkemmin työtavat ja olosuhteet jossa sitä työtä tehdään.

Kun puhutaan aivotyöstä ei sovi myöskään unohtaa kaikki aivotyö mitä etenkin perheelliset tekevät kotona ennen työpäivää ja sen jälkeen. Päivään mahtuu paljon muistamista, keskittymistä, ajattelua vaativaa ja päätöksentekoa. Kaikki tämä on aivotyötä.

Aivotyömuotoilussa on pohjimmiltaan kyse siitä, miten me käytämme meidän aivoja päivittäin. Varsinkin tietotyöläinen käyttää aivoja todella paljon pitkin päivää, ja jos päivä täyttyy kuormittavista asioista, se syö energiaa. Jollekin julkinen puhuminen voi olla todella kuormittavaa, toiselle esimerkiksi sähköpostien kirjoittaminen - kun kolmannelle nämä voivatkin olla innostuksen lähteitä. Eli siksi on tärkeää tiedostaa ne omat kuormitustekijät ja innostuksen lähteet.

Aivotyötä on esim. lukeminen, tekstin tuottaminen, ideointi, kuuntelu, ratkaisujen keksiminen jne. Jotta me pystytään tekemään näitä asioita tehokkaasti, meidän tulee tietää miten juuri ne omat aivot toimii. Mikä kuormittaa, mikä innostaa, ja löytää tasapaino. Aivotyömuotoilussa ei ole tarkoitus muotoilla työtehtäviä uusiksi, ennemmin löytää itselleen sopivia toimintatapoja. Kaikki lähtee kuitenkin tiedostamisesta ja halusta muuttaa jotain.


Mitä hyötyä aivotyömuotoilusta sitten on? 

Kun opitaan tunnistamaan omat kuormitustekijät ja innostuksen lähteet, ollaan jo askeleen lähempänä parempaa hyvinvointia. Työelämässä se tarkoittaa, että voimme käyttää työaikaa oikeasti tärkeiden tehtävien parissa, ja näin saada enemmän aikaan ja edistää asioita. Aivot tykkäävät kun asiat saatetaan loppuun. Kotona puolestaan se tarkoittaa, että on helpompaa olla läsnä arjessa lasten ja perheen kanssa, kun keskeneräiset asiat ei paina mieltä. 


Miten edetä?

Jos olet lukenut näin pitkälle, oletan että olet kiinnostunut omasta aivotyöstä. Voit seuraavaksi tehdä jokin seuraavista:

1. Ota blogi seurantaan, mikäli et ole vielä tehnyt sitä.

2. Lataa opas "Kolme vinkkiä miten keskeneräisten asioiden aiheuttamaa aivotyökuormitusta voi vähentää". Lataamalla oppaan liityt sähköpostilistalle, mutta lupaan etten koskaan spämmää! Lähetän viestejä korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa, ja vain jos on jotain järkevää sanottavaa. En halua luoda sinulle lisää sähköpostitulvaa :)

3. Liity Facebook ryhmään Aivotyö Mastermind.

4. Ole yhteydessä jos haluat kysyä jotain.

5. Tilaa aivotyömuotoilu paketti tästä.